Първият в света "Паметник на Завистта - Българският Икар" се извисява над жителите в Хасково.

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети... Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят. Уникалната творба е отлята от бронз, височината й е 3 метра, а теглото - 1 тон. Отляна е във военния завод в Сопот. Поставена е в центъра на Хасково върху масивен гранитен постамент.

Изработката на монумента бе поверена на Господин Тенев - Гуспата, който е автор и на други от арт инсталациите в Хасково, пише Хасково нет.

Негова е оспорваната за значението и потребността си скултура на Баба Яга, бухала пред Общината, но и на фигурите на Оранжевия мост, както е паметника на художника Лицо, приседнал на една от централните улици на града.

Скулптурът предизвика кмета Георги Иванов да обясни значението на монумента. "Той ще обясни какво означава статуята. Пък ако не обясни, ще трябва да гадаем", каза скулпторът.

При откриването на така наречения Оранжев мост над река Кърджалийска, декориран с негови пластики, градоначалникът се разпознал в една от фигурите: "Аз съм онзи, който си клати краката", казал градоначалникът при откриването на моста.