Вътрешният министър Цветан Цветанов регистрира рязък спад на загиналите по пътищата през 2010 г. в следствие на тежки пътнотранспортни произшествия. Той посочи, че броят на загиналите се доближава до статистиката с жертвите от 1965 г.

Цветанов допълни, че добрите резултати са в следствие на доброто сътрудничество между органите на реда и вътрешните министерства на България и Холандия.

Вицепремиерът откри заключителната конференция по Програмата за двустранно полицейско сътрудничество 2008-2010 по силата на Меморандума за разбирателство за полицейско сътрудничество между България и Нидерландия. На срещата присъства и посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен, който също благодари на министър Цветанов за доброто сътрудничество и активната му работа.

Министърът на вътрешните работи се похвали, че няма извършено тежко престъпление в зимните курорти. Той припомни въведения през този зимен сезон нов метод за услуга в полза на почиващите - да има полицаи скиори, които да бъдат през цялото време по пистите, когато има най-голяма концентрация на туристи.

"Стараем се максимално да се възползваме от добрите практики, а Холандия е добър пример", посочи министърът.

Цветан Цветанов обяви, че се планират нови съвместни инициативи. Още днес експертите ще могат да работят по тези проекти, посочи министър Цветанов.

Министърът отбеляза като заслуга на съвместната работа разследванията по групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Той даде конкретен пример със сводник, който е осъден ефективно в Холандия за трафик на жени. Министър Цветанов посочи, че органите на реда са направили всичко необходимо, за да защитят жертвата и родителите й. Той посочи, че жената е била експлоатирана в Холандия в продължение на 8 години и за това време е заработила 2 млн. евро. Цветанов посочи, че в момента тече подобно разследване, но не пожела да разкрие подробности по случая.

От холандска страна посочиха, че все повече става ясно, че сигурността не е само ангажимент на полицията, но и на цялото общество. Холандските гости изтъкнаха, че техният пример е бил от помощ и за изпълнение на изискванията за членство в Шенген с оглед кандидатурата на България.

От холандска страна посочиха още, че и след изтичането на петте години сътрудничество по този меморандум, общите дейности и усилия ще се засилят.