Железопътните синдикати се готвят за стачка, това означава, че след три седмици може цялата железопътна мрежа да бъде блокирана.

Превозвачите се заканиха да останат в режим на минимално транспортно обслужване.

Ако да края на месеца не се намери решение за изплащането на заплатите на служителите в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), стачката ще бъде национална.
Това заяви председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев на пресконференция в София прес.

В НКЖИ вече е пусната подписка и повече от 50% от служителите на компанията, които са близо 16 хил. души, са заявили стачна готовност.

От синдикатите са готови на интензивни разговори и вече са предложили на ръководството да изтегли заем, за да може да плати заплатите на служителите си.

До края на годината трябват поне по около 7 млн. лв. за заплати на месец.
Другият възможен вариант, според синдиката е, вземанията на НКЖИ от БДЖ, в размер на 70 млн. лв., да бъдат платени чрез банка.

Пред Money.bg синдикатите заявиха, че е възможен и трети вариант - да бъдат отпуснати взетите от бившия финансов министър Пламен Орешарски 10% буферни разходи.
Това са близо 20 млн. лв., които биха разрешили въпроса с плащанията до края на годината и биха изчистили задълженията към служителите на компанията до следващия бюджет, където се очакват повече пари, заделени за железопътната инфраструктура..