Тежки стрелби и експлозии са били чути през нощта в столицата на Южен Судан - Джуба. Местни медии съобщават, че боевете са били между враждуващи фракции от президентската охрана. Напрежението е възникнало около казармите на войниците.

Тежко въоръжени войници патрулират от сутринта в Джуба. Говорител на армията заяви пред БиБиСи, че ситуацията вече е под контрол.

От ООН изразиха загриженост и призоваха всички замесени страни да покажат сдържаност.

Южен Суден официално се отдели от Судан през 2011 г. след конфликт, продължил десетилетия. Но богатата на петрол страна е разделена етнически и политически, като има много въоръжени групи, които действат на терена.

Напрежението е особено високо откакто президентът Салва Кийр уволни целия си кабинет през юли, включително своя заместник Риек Мачар, което демонстрира съвсем явни борби за власт.

Мачар даде заявка да се включи в битката за президентския пост на изборите, насрочени за 2015 г.

Президентът Кийр е от племето Динка, което най-многобройното в Южен Судан, докато Мачар е от племето Нуер, което е второто най-голямо в страната. Представители на Нуер се оплакват от политическата доминация на Динка.

Сблъсъците през нощта, които са се разгорели особено силно в ранните сутрешни часове, са започнали, когато поделение от президентската охрана, съставено предимно от войници от племето Нуер, което станало подозрително към разполагането на група, съставена предимно от охранители от племето Динка.