Булгаргаз предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 1.36 % намаляване цената на природния газ за четвъртото тримесечие.

От компанията уточняват, че това е въз основа отчитане хода на котировките на алтернативните горива на средиземноморските борси, осреднения курс на българския лев спрямо щатския долар, количества природен газ, заявени от потребителите, както и постигнатите през последните месеци допълнителни споразумения с доставчиците на руски газ и компанията, концесионер за добив от местни находища (Мелроуз).

Предложението на „Булгаргаз" ЕАД е за цена от 535.10 лв. без ДДС за хил. куб.м.

Съпоставена към действащата цена за ІІІ-то тримесечие (542.50 лв. без ДДС ) предложената е с 1.36 % (7.40 лв.) по-ниска.

От Булгаргаз припомнят, че компанията има недовзет приход за първото полугодие на 2010 г. над 78 млн. лв., който при възстановяване би трябвало да доведе до допълнително увеличение на цената в размер на 92.65 лв. на хил. куб. метра (без ДДС).

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изрази увереност в падането на цената на синьото гориво. „Медиите прогнозираха скок на цената на газа за зимния период, но тя ще намалее, може да е с един процент, но ще падне", заяви той след срещата си с кмета на Москва Юрий Лужков.

Двамата откриха детския оздравителен лагер „Радуга" в курортен комплекс „Камчия".