Един човек е арестуван по подозрение в подпомагане на стрелеца от Копенхаген, който уби двама души по-рано този месец, съобщава The Local.

Полицията в Копенхаген обяви, че е извършила нов арест във връзка с двойното нападение на 14 и 15 февруари.

Силите на реда уточниха в кратко съобщение, че „млад човек" е арестуван малко след 10:30 часа и са му повдигнати обвинения в подпомагане на 22-годишния нападател Омар Хюсеин, който е от палестински произход.

Припомняме, 22-годишният Омар Абдел Хамид ел Хюсеин беше убит при престрелка с полицията на 15 февруари, след като нападна семинар за свободата на словото в кафене и синагога в столицата на Дания.

Според властите той може да е бил вдъхновен от извършените терористични атаки в Париж миналият месец.

При първото нападение, при което беше убит датски филмов режисьор извън кафенето, Хюсеин е използвал автомат M95, с който е стрелял веднъж. След това той е изстрелял 27 куршума по заведението, ранявайки трима полицаи вътре. 9 часа по-късно е изстрелял 9 куршума с два пистолета пред синагога, убивайки еврейски охранител и ранявайки двама полицаи. Няколко часа по-късно е убит от полицията.

Няколко дни след атаките двама души бяха арестувани, тъй като са помогнали на Хюсеин. Вчера на двамата задържани им беше удължен арестът с четири седмици.