Лидерите на Европейския съюз ще проведат двудневна среща на върха в Брюксел, на която основни теми ще бъдат борбата с климатичните промени и справяне със смъртоносния вирус ебола, отбелязва „Франс прес".

Представителите на страните членки на ЕС също днес и утре ще дебатират икономически въпроси, свързани с поощряване на икономическия ръст, откриване на нови работни места и избягване на нова рецесия.

Днес фокусът ще бъде насочен към климатичните промени и по-специално приемане на амбициозен пакет за постигане на цели в тази област до 2030 година, но лидерите са изправени пред различия как страните членки да споделят отговорността и тежестта.

Проектодокументи за срещата показват, че лидерите ще настояват за намаляване на въглеродните емисии с 40% повече от нивата от 1990 година, също така 27% от използваната енергия да бъде от възобновяеми източници и поставяне на цел за спестяване на енергия с 30%. Но има възражения от някои страни. Полша, която предимно използва изкопаеми източници и ядрена енергетика, заяви, че цената за промяна в енергийния сектор е твърде висока. Варшава настоява за споделяне на енергийната инфраструктура на страните членки.

„Все още има трудни въпроси, които трябва да разрешим. Ще видим дали можем да направим това", каза източник от германското правителство.

Но други европейски източници са по-оптимистично настроени. Все още няма споразумение, но смятам, че различните мнения са сведени до няколко проблема, които ще бъдат разрешени тази вечер от лидерите, поясни един от тях.

По отношение на борбата с ебола, лидерите ще обсъдят рамки за финансова подкрепа, медицинска грижа и изпращане на оборудване, каза източник от ЕС пред журналисти.

През седмицата външните и здравни министри проведоха срещи, на които обсъдиха ситуацията с ебола и приеха няколко мерки. Европейската комисия вече обеща 600 милиона евро срещу ебола.

Британското правителство обяви, че премиерът Дейвид Камерън ще настоява ЕС да отдели 1 милиарда евро за справяне с вируса.

На срещите ще бъдат повдигнати и други теми, свързани с Украйна, заплахата от „Ислямска държава", ситуацията в Сирия и опасността от тероризъм в Европа.

Към разговорите по икономическите въпроси в петък ще се присъедини шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Утре също ще се проведе среща на страните от еврозоната.

По време на двудневната среща лидерите трябва окончателно да одобрят новия състав на Европейската комисия, което беше сторено от Европейския парламент вчера.