Бившият шеф на Софийското следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, се е вписал в Адвокатската колегия във Видин, съобщи "Правен свят". Решението на местния адвокатски съвет, с което Петров е вписан като адвокат, е от 8 юли.

"След като 20 години съм работил за държавата, сега ще работя за себе си", заяви Петров пред "Правен свят". На въпроса защо е избрал Видинската адвокатска колегия, а не софийската, той отговори: "Имам си идеи за този регион, за Северозапада", но категорично отказа да даде подробности.

Обвит от мистика, както бе и на предишния си пост, той заяви, че щял да се изяви и на авторския фронт. "Ще напиша книга за журналистите. Моите впечатления, моята истина за журналистиката. Мога да пиша по-добре от 99% от журналистите - печелил съм национална олимпиада по литература".

Петров посочи, че все още не е започнал да практикува като адвокат. Запитан вярно ли е, че ще работи заедно с доскорошния си колега в Столичното следствие Христо Панев той отговори: "Дори не знам дали той се е вписал". Панев беше част от екипа, който разследва аферата "КТБ", но през юни напусна системата по собствено желание.

По същия начин още през април следствието напусна самият Петров. Въпреки искането на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу него да започне дисциплинарно производство, членовете на Висшия съдебен съвет отказаха да изпълнят настояването му. Малко след това магистратите гласуваха оставката на следователя.

Според министъра на правосъдието Петров трябва да понесе отговорност след решението на Върховния касационен съд по делото "Цонев, Сантиров, Попов", в което се заявява, че следователят е инсценирал и извършил провокация към подкуп.

Христо Иванов оспори решението на съвета да не образува дисциплинарка и тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви, че е трябвало да бъде потърсена отговорност от Петров. Преди дни обаче това дело се обезсмисли, тъй като ВАС обяви, че решението за освобождаването на следователя от системата е влязло в сила и така образуването на дисциплинарно производство срещу него стана невъзможно.

Петров прекрати кариерата си в съдебната власт с "бонус" от 18 заплати, припомни изданието.