И Бог каза... да изградим термоядрена централа на площадката край гр. Белене.

Това съветва премиера и министрите гражданинът Райчо Дончев в отворено писмо до институциите и медиите, от свое име, но предавайки думите на Бог.

Знам, че в България човек да каже, че Бог му е говорил и му е изявил неща, които са важни за цялата страна, не е обичайно явление. Бог обаче, ми е казал нещо още през 1996 г. във връзка с площадката край гр. Белене, където е започнат строежа на втора атомна електроцентрала, започва писмото си Дончев.

Той цитира дословно и посланието, което Бог му е съобщил преди 14 години.
Кратко и ясно.

"На площадката край гр. Белене, няма да се строи атомна електроцентрала, а ще се построи термоядрена електроцентрала. Тя ще бъде безопасна и няма да замърсява."

И това е всичко.

Господин Дончев решава да сподели случилото се, вярвайки в неговата изключителна важност за доброто бъдеще на България - „Добрите бащи оставят добро наследство на поколенията след себе си", цитира той Библията и допълва - Наследството от атомните електроцентрали не е добро.

И за да може да бъде „добър баща" на нацията, на премиера Бойко Борисов е предложен и конкретен план - мерките, които трябва да бъдат взети, за да бъде построена термоядрена електроцентрала.

Ето и техният списък, според господин Дончев.

1. Правителството на Република България, да преразгледа и отмени решението за започване строителство на втора атомна електроцентрала край гр. Белене.

2. При разглеждане националната енергийна стратегия на България в дългосрочен план, да бъде разгледана и приета и тази алтернативна възможност за изграждане на термоядрена електроцентрала на площадката край гр. Белене.

3. Във Физическия факултет към Софийския университет да започне фундаментално обучение на студенти в тази насока.
Да се открие дори отделно нова специалност - Термоядрена физика и енергетика. Студенти и млади специалисти по физика да се изпращат на стаж и обмяна на опит на строящия се в момента демонстрационен термоядрен реактор във Франция, за да се подготвят и за изграждането на нашата термоядрена централа на площадката край гр. Белене.

Райчо Дончев обяснява в писмото си, че преди 14 години е приел с учудване думите на Бог, тъй като тогава в световен мащаб само са се правели изследвания в различни страни и е имало още много нерешени въпроси, за да се пристъпи към строителство на термоядрен реактор.

Днес нещата обаче стоят по различен начин. Вече има разработен международен проект и е започнато изграждането на първия в света демонстрационен термоядрен реактор във Франция, който ще бъде завършен и пуснат в действие през 2015 г.

Термоядрената енергия, която дава топлина и светлина на Слънцето и другите звезди, предстои да бъде използвана от хората тук на Земята и Бог ми каза, че точно на площадката край гр. Белене, ще бъде изградена термоядрена електроцентрала. С нея ще се разрешат изключително много екологични проблеми. Това наистина ще бъде „чиста енергия", която е безопасна и няма да замърсява, обяснява още Дончев.

Ако аз от себе си правя това предложение, или който и да е друг човек, то няма да има почти никаква стойност, но ако Бог е казал това, нещата стоят по съвсем различен начин.
Когато Божието слово се изговори на висок глас и се приеме с вяра, то носи в себе си и потенциала за реализация
- обръща се той към премиера с желанието на Господ Бог.

Писма с аналогично съдържание са изпратени и до предишните две правителства, но без резултат.

Уважаеми г-н Министър председател, не покривайте „чуждите грехове" на недалновидната политика в тази област на предишните правителства, защото негативите ще останат за новото правителство, ако се вземе решение да се строи АЕЦ "Белене", категоричен е гражданинът Райчо Дончев.

И в заключение от редактора - като виждаме с какви темпове върви строителството на АЕЦ "Белене", спокойно можем да заключим - не Станишев е виновен или някой друг. Това е просто Божията воля. За доброто на България.