„Солидарност, контрол и оставка" е мотото на днешния 59-ти протест срещу правителството на Пламен Орешерски. Около 200 души се събраха тази вечер на ларгото в София, съобщиха от МВР към 20.00 часа.

Традиционно ларгото беше огласено от звука на барабани и свирки.

Протестиращите срещу кабинета „Орешарски" развяваха знамената на България и  Европейския съюз. Чуваха се викове „оставка" и „който не участва, съучаства".

Към 19.30 часа протестиращите блокираха за кратко движението по бул. „Дондуков". По традиция към 20 часа шествието се отправи към сградата на парламента.

Около паметника на Цар Освободител продължава да стои палатковият лагер. Събира се подписка за оставката на кабинета „Орешарски" и подписка за нов изборен кодекс.

Няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред, уточниха от пресцентъра на МВР. Полицейските екипи продължават да се грижат за сигурността на протеста.

 

Граждани, подкрепящи правителството, се събираха пред пилоните на НДК след проявата си снощи в Нова Загора.

Те призоваха промените в бюджета да бъдат прегласувани с необходимото мнозинство и да има работещ парламент и правителство без натиск. Протестът в подкрепа на кабинета се разграничи от гражданската инициатива за нов обществен договор.

Контрапротестите ще продължат  в следния график: на 14-и ще бъдат в Благоевград, на 17-и - в Габрово, а на 18-и - в Монтана.