Президентът Георги Първанов връчи най-високото държавно отличие - орден „Стара планина" първа степен, на американски посланик у нас Джон Байърли.

Това е признание за неговата изключително активна роля за развитието на двустранните отношения, посочи държавният глава и подчерта, че българо-американските отношения, които имат над 100-годишна история никога не са били толкова добри, колкото през последните години.

Припомняме, американският дипломат приключва мисията си у нас, след като бе определен за новия посланик на САЩ в Москва.

Първанов изтъкна и личния принос на Джон Байърли за истинския бум в икономическите отношения между двете страни.

За тези няколко години стокообменът скочи четирикратно, посочи Първанов и изрази увереност, че ще бъде постигнато ново ниво на активизиране на отношенията в тази посока.

През всичките години беше честен, откровен, добър приятел на България и вярвам, че такъв ще остане и в бъдеще", каза Първанов.

Посланик Байърли припомни заявлението си от преди три години пред българския държавен глава, че идва в България като посланик, съюзник, партньор и приятел да изгради по-силни връзки между страните ни.

Той изрази надежда, че е удържал на това свое обещание.

За тези три години бях свидител и понякога участник в много процеси и събития, които дадоха израз на нашето желание за изградим по-силни връзки между нашите страни, каза Байърли и изтъкна, че наистина сега, благодарение на съвместните усилия американската инвестиция в България е по-голяма от всякога и че е горд от отличното сътрудничество на нашите въоръжени сили в Ирак, Афганистан, Граф Игнатиево и Ново село.

Като приятел празнувах и се радвах заедно с вас, когато България стана член на ЕС и когато посрещнахме на летището в София българските медицински сестри от Либия", посочи американският посланик.

Байърли допълни, че неговата ангажираност, както и понякога критичните му изказвания са били подчинени на една идея - „Идеята, че е важно Блъгария да е една силна просперираща европейска държава. Нищо повече и нищо по-малко", подчерта той.