Данък върху пустеещите земи в България поискаха земеделски браншови организации на дискусия за проблемите в сектора, съобщи „Хоризонт".

Сред държавите в Европа България в момента е с най-раздробената земя. Средният размер на нива е 5,5 декара. За сравнение в Холандия средният парцел е 76 декара и средната цена е 3000 евро, докато у нас е 350 лева за декар.

Един от шансовете за уедряване е Законът за комасацията, който близо 20 години българският парламент не желае да приеме, твърдят от бранша. Според специалистите ако не се уедри земята, проблемите пред българското земеделие тепърва предстоят, казват браншовите организации и настояват да се въведе данък върху пустеещите земи.

Данъкът върху пустеещите земи е стъпка към окрупняването на парцелите, смята и ексземеделският министър Венцислав Върбанов. Да се въведе такса или данък за пустеещите земи, което би накарало всички собственици на такива земи да вземат едно важно за тях решение - дали ще потърсят начин да ги отдадат на земеделски производители, които желаят да ги обработват, или просто ще се освободат от тях, като ги предложат за продажба, каза Върбанов.

Идеята се подкрепя и от настоящия министър Димитър Греков. Данък върху пустеещата земя трябва да има и ще направим такива предложения.

До края на май ще се сформира работна група, в която ще се обсъждат законът за комасацията и данъкът върху земите.