Ще облекчаваме достъпа до визи на турски граждани с цел туризъм. Ресорният министър Николина Ангелкова и заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин отчетоха пред бранша и депутати от Комисията по икономическа политика и туризъм старанията си в тази посока.

Очаква се уреждане на краткосрочни визи за престой от общо 60 дни, позволени в рамките на 3 месеца, и то само ако през предишните 12 месеца турските граждани са получавали визи за туризъм у нас.

Ангеличин уточни, че ще има опция и при поискване от страна на туристите да се издават краткосрочни двукратни визи от този тип, но само с писмено потвърждаване за резервации от съответните български курорти. Предоставяне на подобни улеснения допринася за увеличаване броя посетителите в разгара на зимния туристически сезон, убедени са от двете ведомства.

Ангелкова обоснова готвените визови режими за туристи от Турция с това, че южната ни съседка е ключов пазар за зимата що се отнася до родния туризъм. Стана ясно, че в този сезон сме отбелязали 30% ръст на турски туристи за миналата година и 15% за лятото. Именно заради това се работи и по въвеждане на електронно подаване на документи за туристически визи.

Междувременно стана ясно, че вече имаме споразумения с отлични световни туроператори и рекламираме зимните ни курорти по света. Залагаме основно на онлайн рекламата, включително във всички социални мрежи, увери Ангелкова.

Министърът отчете по-малко нарушения от страна на бранша по зимните ни курорти за миналата година. Миналогодишният сезон е бил успешен, имало е ръст на туристите и те са стигнали над милион, 4,5% е бил и ръстът на приходите. Ангелкова се надява на още по-високи резултати тази зима.

Тя уточни, че за пръв път ще действа наредбата за информационната обезпеченост и ски патрулите. Предстои пистите да се заснежат, за да стартира определянето на сложността им и съответно поставяне на маркировка.

Основните проблеми според бранша са необходимостта от изграждане и поддръжка на ски инфраструктурата, готви се законопроект за закона за туризма, който ще се обсъжда другата седмица в Министерския съвет, издаде Ангелкова. По думите ѝ, се цели максимално подпомагане на туризма у нас. Ние сме в топ 6 на зимните дестинации. Трябва да работим, за да останем в челната десетка и да вървим напред, убедена е тя.