Представителите на ГЕРБ -Бургас застанаха зад Божидар Димитров по повод изказванията му от миналата седмица за българските археолози.

„Ние, народните представители от ПП ГЕРБ - Бургас, не се поддаваме на спекулации и категорично подкрепяме работата на министър Божидар Димитров". Това се съобщава в писмо до медиите от ГЕРБ.

„Всеки един от нас знае, че министър Божидар Димитров работи със сърцето си, за да може България да е едно по-добро място за българите тук и за сънародниците ни зад граница", категорични са от ГЕРБ-Бургас, цитирани от burgasinfo.com.

„Докато хиляди поклонници вече задръстват уличките в Созопол, за да се преклонят пред светите мощи определени политически кръгове у нас не спират да мислят как да поругаят откритието за да извлекат политически дивидент, искайки оставки",  изтъкват от ГЕРБ. 

„Ние, народните представители от ПП ГЕРБ - Бургас, не сме експерти археолози и историци. Оставяме тази работа на хората, които са доказали, че са професионалисти. Вярваме, че опозицията ще разбере, че от евтини скандали без доказателства нямат полза нито те, нито който и да е българин", се посочва още в писмото.

„Трябва да се осъзнаем като народ, който може да се обединява зад национални каузи. За съжаление в момента правим точно обратното - разединяваме се и това само може да пречи на развитието ни като държава и народ", категорични са от ГЕРБ-Бургас.

Междувременно в писмо до премиера Бойко Борисов Асоциацията на българските археолози изразява огорчението и възмущението на своите членове от „обидните и цинични квалификации" на министър Божидар Димитров по отношение на българския народ и колегията на археолозите.

„Очакванията, че след като отмине моментът на емоционална реакция спрямо естествения за учените опит да оценят трезво откритие на свой колега, ще последва извинение, както към сънародниците, така и към археолозите, бяха попарени от други не по-малко неприемливи изрази и обяснения", се изтъква в писмото. 

Според археолозите подобен тон на министър, на представител на  правителството,  е недопустим в каквато и да е ситуация.

„Господин Б. Димитров не за пръв път е автор на непремерени изявления, които злепоставят България. За съжаление, той не за пръв път е и двигател на медийна кампания, чиято цел надхвърля популяризирането на едно археологическо откритие", коментират археолозите.

Според тях подобни обидни квалификации, както към народа на България, така и към една професионална общност, полагаща неимоверни усилия за изучаване, опазване и пропагандиране на културното наследство на страната ни, компрометират България и нейните управляващи пред Европа и света.

„Това е и причината българските археолози да се чувстват огорчени", завършва писмото до премиера.

Междувременно младите социалисти в Бургас „дадоха червен картон" на министър Божидар Димитров заради изказванията му. Те заявяват, че не могат да се примирят с подобен език. Според социалистите един министър трябва да е за пример.

Припомняме, Младежкото обединение в БСП - Бургас поиска оставката на министър Божидар Димитров. Днес стартира подписката за отстраняването му. 

Според младите социалисти, подобен род поведение на действащ министър „е недопустимо, неморално, руши престижа на българската държава и достойнството на гражданите й".