Страните от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив - Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Оман, Катар и Кувейт, са разработили план, съгласно който президентът на Йемен Али Абдула Салех е длъжен да напусне поста. Новината бе съобщена от източник на йеменската опозиция, цитиран от lenta.ru.

Планът предвижда Салех да предаде властта на своя заместник, под чието ръководство впоследствие да бъде създаден преходен съвет. Предполага се, че в него ще влизат видни йеменски политици и племенни старейшини, които ще сформират правителство на националното единство.

Предвижда се още Салех и неговите роднини да напуснат страната. Гарантира му се пълна неприкосновеност.

До този момент не е оповестена реакцията на самия Салех. Междувременно бе съобщено, че условията за евентуалната оставка на йеменския президент ще бъдат обсъдени на среща в столицата на Саудитска Арабия, на която ще присъства както Салех, така и негов опоненти. Засега не е ясно за коя дата е насрочена срещата.

Антиправителствените акции в Йемен започнаха през януари тази година. Основните искания на протестиращите са прекратяване на 30-годишното управление на Салех. По време на сблъсъците между опозиционерите и правителствените части са загинали повече от 120 души.