90% съвпадение констатираха синдикати и Реформаторски блок по промените в Кодекса за социално осигуряване. Това стана ясно след срещата между синдикатите и реформаторите в НС. Върви се напред в много сфери, доволен е Радан Кънев.

КНСБ и КТ Подкрепа започнаха днес серия срещи с партиите в НС за дебати по пенсионната реформа.

Общо било мнението, че най-после имало политическа воля да се тръгне към решаването на проблемите в пенсионната система. Сега е налице политическа воля, отчете Кънев.

Оценка след срещата била много положителна. Увеличението на вноските през 2017 и 2018, според Реформаторския блок било проблем. Разговорът по темата в групата на реформаторите щяла да продължи.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също е доволен от разговорите. На срещата детайлно е бил коментиран вторият стълб на пенсионно осигуряване.

Очаквам Реформаторският блок да намери накрая в общия дебат в максимална степен аргументите, които ние намерихме, за да намерим баланса в този пакет от мерки, сподели той.

Президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов на свой ред добави, че предстои сериозен дебат по втори и трети стълб на пенсионно осигуряване. Очевидно е, че там ще бъдат много дълги разговорите, предположи той.

Самият Манолов планира тези дни да си купи полица от частен пенсионен фонд, за да докаже, че не е враг на частните пенсионните фондове. Трябва да намерим разумния баланс между трите стълба на пенсионната система, увери Манолов.

Парламентарният тур на синдикатите продължи с групата на Патриотичния фронт.

Да не правят политически заигравки по отношение на приемането на пенсионната реформа. Това заръчаха от синдикатите КТ „Подкрепа" и КНСБ на среща с най-голямата парламентарна партия - ГЕРБ.

„Пакетът мерки е по-скоро експертен, отколкото политически. По него не бива да се вършат политически заигравки. Работата е свършена, тя трябва да бъде облечена в законовата форма и да се върви по нататък", убедено заяви пред журналисти след срещата в парламента президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът поиска да припомни, че подготвяните пенсионни промени са разглеждани от представители както на предишната коалиция БСП-ДПС, така и на Реформаторския блок с техния служебен министър, така и от сегашното управление.

На въпрос дали очаква такива заигравки между политиците Манолов отсече - „щом го казвам, значи имам основание да го кажа. Естествено, че очаквам и не бих харесал подобно нещо".

„Това ще го кажем в последствие на тези, за които ни се струва, че биха могли да се изкушат от подобни намерения", се закани още президентът на КТ „Подкрепа".

„Надяваме се, че ще избегнем това политическо и популистко говорене, което ще бъде услужливо за някои политически формации", се включи в призива и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той самият изрази убеждение, че народните представители ще постигнат един пълен политически консенсус за пенсионната реформа.