Бедствено положение е обявено в част от община Пазарджик, представи решението на Кризисния щаб областният управител Трендафил Величков. Около 20 диги са скъсани или са в състояние преди скъсване, заяви той. По първоначална информация бяха аварирали четири диги по реките Луда Яна и Тополница. Две от тях са в близост до Пазарджик и са на река Тополница, другите две са на река Луда Яна и са в района на село Пищигово.

Очакваните обилни валежи създават предпоставки там, където са скъсани тези диги да се нанесат материални щети. На тези места реките вместо в коритата си тръгват да излизат от тях. За това преправяме тези места така, че реките да останат в коритата си.

След това ще бъдат изградени защитни буни от едроломен камък. Това е най-евтиния вариант, каза също Величков. Той уточни, че предприетите мерки ще гарантират безопасност на жителите на населените места в близост до проблемните райони.

Междувременно в другия край на страната - в Русе бе обявено, че контролен орган ще отговаря за превенцията от наводнения и за изпълнението на предписанията за безопасност. Проектът вече е внесен в Министерски съвет и предстои да бъде приет от кабинета, след което да влезе за дискусия в Народното събрание.

Това съобщи в Русе главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", който бе в града за среща с румънските си колеги, предаде  БГНЕС.

"Идеята е да се въведе контрол. Стига сме говорили, че този язовир е опасен, не знаем чия собственост е, кой отговаря за неговата безопасност, кой трябва да предпише нещо. Т.е. говорим за по-голяма безопасност на хората, това е търсеният ефект", обясни Николов.

Предвижда се с изменение в Закона за водите Държавната агенция по метрологичен и технически надзор да поеме функциите по единен контролен орган, който ще има за задача освен да следи експлоатационното състояние на всички язовири и съоръжения, да може да ги контролира, предписва задължителни за изпълнение мероприятия, санкционира при неизпълнение и опасно състояние, включително и извеждане от експлоатация.

Докато заработи този орган, със заповед на премиера Борисов е създадена междуведомствена група , която има за задача да координира всички тези действия на областните управители, обясни Николов.

Той припомни, че само 15 язовира са останали с т.нар. неустановена собственост, а "Напоителни системи" са получили задача да приведат всички опасни язовири в състояние, което не застрашава хората.

"Това състояние се постига по няколко начина - единият е сваляне на нивото на язовира до безопасно, вторият е временно извеждане от експлоатация, т.е. прокопаване на канал, който да доведе до извеждане на водата, и третият бързо възстановяване", коментира Николов.

Той обясни, че във връзка с обявения оранжев код в Хасково и Смолян и жълтия код за Пазарджик, Пловдив и Благоевград са уведомени всички структури заедно с областните управители и кметовете. "На всички критични участъци на тези места по реките, където традиционно стават наводненията, имаме наши хора, които наблюдават", каза Николов. Има повишена готовност за реакция при нужда.