Ицо Петрофф и ЛГБТ „Идея" ще сезират Европейската комисия по повод хомофобията и насилието - най-вече полицейското насилие, в България.

"Тръгваме към Брюксел", заяви Ицо Петрофф по време на пресконференция.

Той каза, че е обезпокоен, че политическите жени и мъже в България не обръщат сериозно внимание на проблема.

Ицо Петрофф посочи, че е изпратил писма до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Народното събрание, по повод хомофобията и във връзка с досиетата на хомосексуалисти, създадени по време комунистическия режим и които, по думите му, сега - в демократично време, не само не са изтрити, но и се допълват.

Рокмузикантът обаче е разочарован от отношението, което е получил от МВР, като го определи като лицемерно.

Той се обяви категорично против гей-парада в София и заяви, че между гей движенията в България няма координация. По думите му, парите с които е финансиран Гей Прайд в София, са съмнителни и нечисти.

"Те са дадени или отвън, или по-някакъв съмнителен път. Посланици и чужди организации, които ги интересува само показността и разбунването на духовете, дават сериозно финансиране", обясни Петрофф, като допълни, че никой не се интересува от последствията.

За миналогодишния гей парад в София са били похарчени 100 000 лв.

„Не съм против гей парадите, когато има пари за всичко останало", заяви Петрофф и подчерта, че тези пари могат да се използват, за да се помага на много хора.

Много млади гейове и травестити, които са били бити по време на миналогодишната проява, са успели да осъдят полицията, но много не могат да заведат дела, ако няма организация зад гърба им, обясни той.

По думите му, обаче, вече 3-4 сериозно организации са заличени, като в това личи ясна външна политическа намеса.

Лицемерно е твърдението, че хомофобията я няма, категоричен бе Ицо Петрофф.