Разширяването на газохранилището в Чирен се забавя умишлено дълго време, предупреди експерът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Този проект трябваше да бъде завършен много отдавна и "Булгартрансгаз" дълго време e забавяла изкуствено проекта.

Инвестиционната програма на компанията винаги е залагала на разширението на газохранилището като основен приоритет. Има средствата заради огромните печалби от транзитни такси, но не ги влага с тези ключови проекти, обясни Владимиров.

Според него за определени чужди държавни интереси, най-вероятно руски, е важно страната ни да няма достъп до енергийна сигурност, защото по този начин при преговорите за дългосрочни договори, може да бъдат поискани по-неизгодни условия за България и съответно по-изгодни за "Газпром".

Ако имаме едно голямо обемно газохранилище, ние можем наистина да осигурим газовата сигурност през лятото, както направи Украйна миналата година, и по този начин да намалим вноса на руски газ и да го заместим, например с доставки от Гърция, допълни експертът.

Преди дни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов заяви, че от догодина дневните добиви от Чирен може да се повишат от 4,2 на 5 милиона кубически метра. Проектът за двойно разширение на газохранилището е бил включен сред приоритетните за финансиране от Еврокомисията.