Крем с какао, в който е установено наличие на стафилококус ауреус, е причинил хранителното натравяне на деца в Асеновград. Това е станало ясно след анализ на отдел „Контрол на храните" в пловдивската дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, съобщава БГНЕС.

Децата хапнали крема за десерт на вечеря.

Припомняме, преди дни 12 възпитаници на Дом за деца с увреждания в Асеновград бяха приети по спешност в Инфекциозната клиника в Пловдив със симптоми на хранително отравяне. Всички те имаха болки в корема, повръщане и диария. Децата вече са изписани от лечебното заведение.

Резултатите от изследванията на персонала от дома за деца и кетъринговата фирма, от посудата трябва да станат готови до 9 март. Те трябва да дадат яснота за начина, по който кремът е бил заразен.

Кетъринговата фирма обслужва и други обекти - още два центъра от същия тип в Нареченски бани, дома за деца, лишени от родителски грижи, дневния център за деца с увреждане и дневния център за възрастни с увреждания в Асеновград. Заразата другаде не се е проявила.

На фирмата е съставен акт. 5000 лева е максималният размер на глобата, която може да бъде наложена.