Жителите на община Горна Малина ще гласуват на референдум на 25 юни дали на тяхна територия ще се изгради каменна кариера.

В писмо до медиите от инициативния комитет за допитването посочват, че тогава гласоподавателите ще отговорят с „да" или „не" на въпроса дали са съгласни в общината да бъдат откривани кариери, мини, сметища за опасни отпадъци и замърсяващи производства.

Чрез референдума гражданите се надяват, че ще спасят застрашените от замърсяване и обезлюдяване селища като Осоица, Негушево, Байлово, Долно Камарци и други, към които има заявени подобни интереси.

Точно в навечерието на този вот е един от най-старите празници на българите - празникът на слънцето и природата.

Поверието е, че на Еньовден (24 юни) растенията, водата и цялата природа добиват магически сили и носят здраве, сила и добър живот през цялата година. Днес обаче хората все по-малко вярват и на магията и на загрижеността на властите за бъдещето на отделните райони в страната, разказват инициаторите.

Поради тази причина те са взели решение за провеждане на референдум, с който да защитят, както посочват, добрата среда на живот и здравето си от недалновидни и непремислени решения, които могат да доведат района до обезлюдяване.

Конкретен повод е липсата на реакция от отговорните министерства да прекратят процедурата за търговско откритие на „Ин Мат Инженеринг ООД", кандидат за каменна кариера в общината, въпреки извършените от него сериозни нарушения на българското законодателство, за които многократно са сезирани и въпреки петициите и протестите на обществеността.

От там изтъкват, че доказателство за липса на координация на институциите е и фактът, че за същия парцел, искан от предприемачите за кариера, общината има проект за залесяване на гора, финансиран с европейски средства.

Допитването е по инициатива на граждански комитет, който с подкрепата на кмета на общината Емил Найденов, е ангажиран и с организацията.

Хората се надяват, че успешното му провеждане ще стане пример и за други общини, които искат да защитят своите планове за развитие, а не да стават жертва на набор от обстоятелства и безотговорни към бъдещето решения.