Молдова е на първо място в класацията по употреба на алкохол на човек с 16,8 литра. Това оповести Световната здравна организация в доклада си за нивото на консумация на алкохол в световен мащаб, пишат чужди медии.

Докладът се базира на данни, събрани през 2005 година.

Според публикувания доклад Франция, която се смята за страна на виното, отстъпва по консумация на това питие на Люксембург. Консумацията на вино на глава от населението във Франция е 8,14 литра, а в Люксембург 8,16.

Консумацията на бира е най-висока в океанската държава Палау, а не в Германия, която е страна на най-добрата бира и където тя е традиционно питие. Консумацията на бира на човек в Германия е 6,22 литра, докато в Палау това количество е 8,68 литра на човек.

На първо място по нива на консумация на алкохол от жени е Еквадор. Средно тя е 33,4 литра при жените, докато при мъжете е 22,80 литра.

Турция е 147 позиция с консумация от 2,87 литра на човек. На последните позиции по консумация на алкохол в света са Афганистан, Кувейт, Бангладеш, Сомалия и Йемен. По данни на СЗО в последната страна този показател е 0.

Изследването съдържа данни за 193 страни.