Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас търси кръводарители.

В момента всички запаси от кръв и кръвни продукти на болницата са изчерпани след изминалите почивни дни с тежки катастрофи и една изключително сложна операция.

Заради случая с намушканата 27-годишна жена, болницата в Бургас е ползвала и количества кръв от Ямбол и Стара Загора. Кола на МБАЛ Бургас е била изпратена там, за да осигури нужните количества за пациентката. За нея са използвани над 15 банки кръв, а в момента й се прелива тромбоцитна маса.

В момента пациентката се възстановява, има опасност за живота й, но лекарите дават добри прогнози.

Хирурзи и реаниматори в МБАЛ Бургас не помнят скоро да е имало подобен случай - с толкова много прободни рани и спешна операция от мултидисциплинарен екип, продължила повече от 5 часа. В момента за жената се грижи целият екип на Отделението по реанимация.

Необходимо е изчерпаните запаси да бъдат възстановени, за да може болницата да разполага с тях и за други спешни и планови операции. Затова и от болницата призовават гражданите да дарят кръв.

Няма ограничение в кръвните групи, желаещите могат да даряват кръв всеки делничен ден до 14 ч. , на първия етаж в сградата на ДКЦ І (Първа поликлиника).