Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република  Денис Пушилин заяви, че вчерашният кръг преговори на Контактната група в Минск е бил "труден", предаде "Интерфакс".

По думите му, все още не е ясно кога ще се проведе следващият, но се обсъжда датата 26 декември.

Срещата продължи повече от 5 часа. Представителите на страните в преговорите са напуснали резиденцията на беларуския президент без да направят изявления за медиите.

Очакваше се да бъдат обсъдени въпроси като оттеглянето на войски и оръжие, размяната на затворници и достъпът на хуманитарна помощ за нуждаещите се.

Целта е да се сложи край на продължителните сражения между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, които костваха живота на 4700 души. Въпреки постигнатото през септември примирие, страните в конфликта не го спазиха.

Датите 24 и 26 декември за кръговете преговори бяха договорени по време на състоялия се телефонен разговор между Владимир Путин, Петро Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел.

ТАСС съобщи, че около 200 души в Харков са се събрали на митинг срещу кмета Генадий Карнес и са поискали оставката му. Няколко от тях са се опитали да щурмуват сградата на общината, с искане да присъстват на заседанието и да отправят исканията си. Има данни за най-малко 7 ранени.

В Луганск се е провел многохиляден митинг срещу блокадата на Донбас. Около 2000 студенти, държавни служители и пенсионери са поискали от Киев изплащането на заплати и пенсии. От 1 декември Украйна спря тези плащания в териториите, контролирани от сепаратистите.

Междувременно ТАСС съобщи, че Полша подготвя евакуацията на стотици свои граждани от размирния регион Донбас. Очаква се тя да започне на 29 декември. Очаква се в следващите дни спациална делегация да пристигне в Харков.