Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка за предложен подкуп на военния министър, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

По-рано през деня във вестник „Сега" е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29".

В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти" при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота му, във връзка с работата му на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърденията си за предлаган подкуп. Подобно задължение има всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В текста на нормативния акт е казано: "Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението".

В хода на проверката от спецзвеното ще бъде разпитан министър Николай Ненчев. След това ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС.

Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 Наказателния кодекс (НК) (закана с убийство), извършено спрямо министъра на отбраната.

Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

Според текста на НК за закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до двеста лева. До три години затвор или пробация може да получи заканилият се да навреди на друго лице.

По-рано днес в кулоарите на парламента Ненчев обясни, че сред акцентите в предстоящата визита в САЩ е договаряне на изтребители Ф16 за армията ни.

Той изрази съжаление, че страната ни е изпуснала възможността да закупи тези самолети (втора ръка, б.р.) от Португалия, като ги е купила Румъния. Освен това по данни на Ненчев офертата към България била по-изгодна.

Военният министър призна, че са му предлагани подкупи, но той не се е поддал.