Сепаратистите в Донецк планират за утрешния референдум да засилят охраната на контролираната от тях сграда на Донецката областна администрация и Централната избирателна комисия на провъзгласената Донецка народна република.

Припомняме, утре - 11 май, трябва да се проведе референдум в областите Донецк и Луганск за статута на двата региона.

„Новости" съобщава, че тази сутрин обстановката около сградата на областната администрация в Донецк е спокойна.

Районът се охранява от опълченци, облечени в камуфлажи и въоръжени с палки. Пред сградата има около 100 души.

Според зам. шефа на опълчението Сергей Циплаков те очакват атака всеки момент. Макар силите ни да не са равностойни, ще направим всичко възможно за нормално протичане на референдума, коментира опълченецът.

От Луганск заявяват, че подготовката за утрешния референдум там е на финален етап. В същото време обаче харковските сепаратисти обявиха, че се отказват от провеждането на референдум, тъй като не са успели да съгласуват с Донецк и Луганск въпросите, които трябва да се формулират за допитването.

Народният кмет на Славянск също докладва, че всичко е готово за референдума. Създадени са секционни комисии, готови са помещения, бюлетини и урни. Избирателните секции ще бъдат 56, като навсякъде охраната около тях е засилена и състояща се от милиционери, опълченци и казаци.

В момента в югоизточна Украйна все още в ход е правителствената антитерористична операция.

Преди дни също така, руският президент Путин призова тези региони да отменят референдума, за да се създадат условия за диалог за нормализиране на ситуацията и сваляне на напрежението.

В четвъртък обаче народните съвети, провели се в Донецк и Луганск, решиха, че референдумът ще се проведе, както е планиран.