Китай разширява позициите си в Южнокитайско море, изграждайки постове за позициониране на кораби и потенциални летища като „агресивно" усилие за упражняване на суверенитет.

Това заяви директорът на националното разузнаване генерал Джеймс Клапър пред Комисията по отбрана към Сената, предаде „Гардиън".

Въпреки че Китай търси стабилни връзки със САЩ, Пекин е по-склонен да се изправи пред двустранно и регионално напрежение в стремежа да гони интересите си, в частност по въпросите на териториалния суверенитет в морски райони, изтъкна той.

САЩ нямат претенции в Южнокитайско море, но искат националните интереси в спорните район да се разрешават по мирен начин.

Китай твърди, че териториалните претенции са на историческа база и възразява срещу намесата на САЩ.

Сенатор Джон Маккейн, председател на комисията, показва сателитни изображения, които показват експанзия в окупирания от Китай риф Гавен в района на островите Спратли през миналата година.

Експанзията на Китай позволява разполагане на оръжия, подчерта сенаторът.

Клапър поясни, че Китай все още е в конструктивна фаза, така че не е ясно какви оръжия или сили може да разположи там.

Китай си оспорва територии с Виетнам, Малайзия, Тайван, Филипините и други държави в региона.

Междувременно Ройтерс съобщава, че Китай е близо до одобряване на закон, който ще доведе до създаване на правна рамка за изпращане на войници в чужбина за участие в контратерористични мисии.