За 28-ми път протестиращи се събраха пред Министерски съвет с викове „Оставка!" и „Червени боклуци".

Традиционно бе засилено полицейското присъствие в района на протеста и в центъра на София. Булевард „Княз Александър Дондуков" бе затворен за движение за автомобили до „Раковска". Само трамваите на градския транспорт се движеха по него.

Случи се и лек инцидент, възникнал на ларгото пред сградата на Министерския съвет.
Около 18.40 часа - преди движението да бъде блокирано, група от няколко човека реши да спре преминаващ автомобил при светофара с бул. „Дондуков". Шофьорът, който пътува с малкото си дете и съпругата си, направи опит да ги заобиколи. Един от протестиращите обаче - 45-50-годишният Петър Минков, тръгна да пресича пътя на „Алфа Ромео"-то.

Шофьорът на автомобила се опита да го заобиколи, но без да иска шалчето на Минков се закачи за огледалото и автомобилът го повлече. Инцидентът се размина бе особени последствия. Минков е с уплаха и леки драскотини, а полиция ескортира автомобила на безопасно място.

Автомобилът е личен, водачът не е служител на МВР - уточниха от СДВР по повод появилата се информация за стикер на колата. Той е отведен в СДВР за установяване на обстоятелствата по случая.

Протестиращите развяваха българския трибагреник под съпровода на свирки и вувузели.

Според нумеролозите числото 28 се управлява от Слънцето и затова е щастливо число и носи късмет. Според други обаче то е сложно число и дори противоречиво заради това, че съчетава в себе си едновременно духовност и стремеж към материалното. В същото време днес е 11 юли, като 11 е едно от господарските числа в нумерологията. Дали тази комбинация ще се окаже щастлива за протестиращите може да стане по-късно, но според сега заявеното от правителството, то няма да си подаде оставката.

Директорът на СДВР Ивайло Спиридонов отново бе „на пост" заедно с колегите си от полицията и следи за спазването на реда и мирното протичане на протеста.

Протестиращите носеха добре познатите плакати, като вчера имаше и нарисувано на един от тях прасе, а под него надпис: „Вън от парламента".

Към 19.30 часа се бяха събрали малко повече от хиляда души пред Министерския съвет. По традиция обаче броят им се увеличава, когато митингът премине в шествие, което миналата вечер тръгна към 20 часа.

То обаче промени обичайния си маршрут и след като премина покрай сградата на Парламента, пропусна Орлов мост и зави по бул "Васил Левски". Полицията блокирала пресечки на булевардите "Васил Левски" и "Дондуков".

 Според информация на "Фокус", е имало конфликти между няколко недоволни граждани и полицията. Според информацията на МВР, протестът преминава без сериозни инциденти. Част от демонстрантите са влезли и в Университетката ботаническа градина.

След това хората са отишли пред НС. Група от протестиращи са се опитали да премахнат загражденията пред Народното събрание и да преминат зад тях, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Един човек е успял да премине загражденията и е отведен от полицията. Няколко души хвърлиха кутийки от бира.

Част от протестиращите се отправиха към Орлов мост. Голяма група от протестиращи срещу правителството скандира „оставка” пред Народното събрание. Друга група продължава към Орлов мост. Все още се присъединяват протестиращи от Министерски съвет.

На паветата пред Народното събрание е поставена кутия, на която пише „Предложения за нов Изборен кодекс”. Протестиращите скандират „кой не скача е червен” и скачат. Викат „червени боклуци” и пеят химна.

Блокиран е бил Орлов мост. Изведени са няколко души, които демонстрантите са посочили на органите н реда като провокатори.

След протеста се предвиждаше пространството около Народното събрание да стане палатков лагер.

 
Редовният вече контрапротест също се събра пред НДК, където продължи подписката в подкрепа на кабинета и за оставката на президента Плевнелиев

Шествието издигна голям лозунг с надпис "Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза – да дадем шанс на правителството".