Оранжев код е обявен за 6 области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В областите София град, София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка оранжевият код е обявен заради сняг и поледица. Времето е опасно.

От НИМХ поясниха, че са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност, възможни са щети и жертви.

Порои наводниха сгради, преляха реки и язовири
Още...

В други 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени. На много места в Западна и Централна България снеговалежите продължават и пътната обстановка на места е тежка. В планинските райони на Западна България движението трябва да се извършва с особено внимание, на места с вериги.

В София снежната покривка не представлява трудност за транспорта в централната градска част. Почти във всички райони на столицата през изминалата нощ са направени по две обработки на улиците, по които се движи масовият градски транспорт и тези с обществена значимост. Извършва се обработване с разпръсване на смеси срещу заледяване и механизирано почистване на снега.

Група деца са евакуирани от курортите Трещеник и Семково заради непочистени пътища. По-късно са евакуирани към Белица.

Обработват се опасните и стръмни участъци на уличната мрежа.
От общината припомнят на гражданите да почистят местата пред жилищните входове на съответните кооперации, а собствениците на търговски обекти пред магазините.

Поради паднали клони на дървета на пътя между селищата Плана и Железница, район Витоша, движението по автобусна линия 70 беше спряно. Малко след 10.30 часа движението бе възстановено.

Македония пак спря камионите от България
Oще...

Усложнена е пътната обстановка на автомагистрала „Хемус" заради силен снеговалеж и поледица. По магистралата има опашка от тирове, които спират на бензиностанция след отклонението за Ботевград по посока София.

Пътните условия са причина за закъсали тирове и в района между първия и втория тунел на Витиня, както и за поне още два инцидента на пътя.

Автомобили са закъсали на главен път Е-79 София - Кулата. Пътят е заснежен, а снегопочистващите фирми не могат да започнат почистване и опесъчаване, тъй като участъкът на практика е блокиран от закъсали автомобили, движението е затруднено и от тирове.

Движението по път Е-79 е спряно в участъка Драгичево-Долна Диканя, като трафикът се пренасочва и в двете посоки през Радомир.

Остава тежка и пътната обстановка в Смолянско. Продължава работата по разчистването на пътя до село Мугла. Екипите са пробили трасето до местността „Зелените бараки", намираща се на около 15 км от Смолян. След местността снежната покривка вече е 120 см и разчистването става трудно. Екипите са оборудвани и с моторни резачки, за да премахват падналите дървета, повалени от мокрия сняг.

Заради авария без ток е село Мугла, както и района на затворническото общежитие.

Труднопроходими са и проходите Рожен и Пампорово. Според данни към 22.00 часа в Пампорово е имало около 10 закъсали леки коли, пътували без вериги. Сред тях и група турски туристи.