В рамките на мандата на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме и добре се сработихме с икономическия им екип в лицето на г-н Йордан Цонев, проф. Имамов. Това обяви в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия бившият финансов министър Петър Чобанов, който от гражданската квота на БСП премина в тази на „Движението за права и свободи" и поведе две от листите му.

Чобанов отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП. В ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканили. Поканата дошла лично от Лютви Местан.

По думите на финансиста така или иначе мандатът бил приключил по-рано, отколкото според него е трябвало, а той бил определил един период от живота си, в който да продължи да се занимава с тази дейност.

Петър Чобанов обясни, че не е бил потърсен от БСП за разговор за евентуалното му оставане в квотите на левите.

Относно казуса с КТБ, бившият финансов министър посочи, че трябва ясно да се различат отговорните институции и че той нямал отговорности по закон за стабилността на индивидуална банка. По мнение на бившия финансов министър случилото се с КТБ е вследствие на натрупвали се през годините събития, които са достигнали своята кулминация по време на неговото управление.

Той посочи, че Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Чобанов подчерта, че е факт, че Пеевски не е част от управлението на банката. Той допълни, че се познава с ДПС кадъра от началото на предишния парламент и че в момента комуникира по-често с него, защото и двамата са водачи на листи. Той е категоричен, че ДПС не купува гласове.

Бившият министър отрече кабинетът „Орешарски" да оставя разруха след себе си.