ПОСЛЕДНО: Протестът се насочи от Майдана към сградата на президентството и тази на правителството. Шествието се води от три микробуса, от които с високоговоротели се координират действията и се предупреждава, че протестът е мирен.
Демонстрантите изграждат около правителствената сграда барикада, използвайки бетонни блокчета за улични цветя и дървета. Вътрешното министерство обаче предупреди, че това е незаконно и ще бъдат повдигани обвинения.


По-рано стотици хиляди украински протестиращи прииждат
към площад Независимост в центъра на Киев за участие в Марша на милионите срещу кабинета и президента на Украйна.

„Франс прес" съобщава за събрали се най-малко 200 хиляди привърженици на евроинтеграцията в центъра на Киев. Свидетели съобщават, че продължават да се стичат хора към площада.

Същевременно от украинското вътрешно министерство обявиха, че близо 5 хиляди души участват в акции в украинската столица, като по-късно ведомството "преброи" 100 хиляди протестиращи, отбелязва РИА Новости.

Съобщава се че не са регистрирани груби нарушения на обществения ред. От там посочиха, че обстановката в страната като цяло остава спокойна.

Демонстрантите в полза на евроинтеграцията носят знамето на Украйна и на ЕС, също така и знамена на опозицията. Част от демонстрантите са си запушили устата с черни превръзки.

Палатковият лагер на протестиращите продължава да действа с полеви кухни, предлагащи храна, и хората се топлят до импровизирани печки от кофи за смет.

Някои от участниците в акцията носят каски, очевидно за да се предпазят в случай на възможни сблъсъци с полицията, допълват от „Франс прес". Организаторите на „народното събрание" направиха проходи през баридкадите, които са отцепили площада.

На площада има също духов оркестър, представители на опозицията.

Градове в Северна Америка и Европа, включително Чикаго, Ню Йорк, Торонто, Виена, Рим и Париж също организират протести срещу правителството на Украйна. Демонстрациите се организират от украинската диаспора.

Протестът, който ще бъде трети по рода си през последните 17 дни, се очаква да привлече предимно украинци от западната част на страната. Пикът на протеста се очаква към 14 часа местно време.

Демонстрантите срещу кабинета настояват за оставка на кабинета, освобождаване на задържаните активисти, провеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори.

Съобщава се и за протестиращи в полза на кабинета. Около 5 хиляди души участват в митинг в подкрепа на управляващата Партия на регионите. Те призовават опозицията да „прекрати да дестабилизира ситуацията в страната".

На самия площад служители на милицията не се наблюдават. Около 5 хиляди служители на реда са разположени около правителствените сгради.

Интерфакс-Украйна съобщава, че милицията е блокирала няколко улици близо до президентството и Министерски съвет. Улиците са блокирани с автобуси на милицията. Някои от автобусите са свързани с кабели.

По-рано опозицията предупреди, че украинските власти имат намерение да използват около 1000 провокатори, които да провокират сблъсъци на киевския Майдан, за да въведат извънредно положение в страната.

Украинската опозиция се надява да мобилизира днес повече от един милион демонстранти срещу правителството.