Булинс - взрив

••Взрив е избухнал около 12.15 часа в асансьорната шахта на административната сградата, където се помещават офисите на застрахователната компания "Бул Инс", както и на други фирми, след които немската фондация "Ханс Зайдел".

При бомбения атентат са убити шефът на петролната компания "Интерпетролиум енд Партнърс" Стоил Славов, двама души от охраната, единият от които е 31-годишният Петър Петров, а близо 6 часа след взрива беше установена самоличността и на още един от гардовете - 37-годишният Илиян Казаков.
До момента - 9 часа след взрива, информацията продължава да е противоречива, що се отнася до четвъртата жертва - според някои това е секретарката на Славов, други твърдят, че е 3-ти гард, а Дарик Радио съобщи, че е мъж с фамилия Харизанов. Още 7 души са леко ранени.

Четиримата са се качили в асансьора малко след 12.00, секунди по-късно се е задействало взривното устройство.
ПО ПОСЛЕДНА информация, съобщена от главния секретар на МВР ген. Борисов, експлозивът е бил разположен на тавана на асансьора на бизнессградата в столичния квартал "Лозенец" на ул. "Джеймс Баучър и задействан чрез GSM. (припомняме за аналогичното убийство на Христомира Атанасова).

Взривът буквално е обезобразил телата на четиримата убити.
Две от телата дълго не можеха да бъдат извадени от асансьорната шахта и разпознати, тъй като са се намирали във вътрешността на асансьора.
Очевидци твърдят, че гледката е била ужасяваща, а според експерти чудо е, че няма още загинали тъй като мощността е била не по-малка от 500 грама тротилов еквивалент.

Взривната вълна е достигнала до 6 - 7-мия етаж, а офисите на "Бул Инс" се намират на 1 и 2 етаж.

Пред сградата са пристигнали линейки на съдебна медицина. Две пожарни коли през цялото време бяха спрели по начин, който закриваше гледката към входа на бизнессградата.

ПО-РАНО главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, потвърждавайки пред БНР, че има жертви, каза: "Вероятно това е атентат".

Пристигналите на място пожарникари са установили, че не се касае за пожар, а за взрив. Изпратени са и екипи и на ДОТИ. От сградата са евакуирани около 50 души.

До този момент полицейските началници, които се събраха в сградата, не се ангажират да информират как е внесена бомбата. От ведомствената охрана ще бъдат изискани видеозаписите, заснети от разположените във фоайето камери. Предполага се, че те са заснели човекът, внесъл експлозива.

Петролната компания "Интерпетролиум енд Партнърс" през последните 2 - 3 години е имала по около 100 млн. лв. нетни приходи годишно от продажбата на горива, съобщи БНР.
През последните години "Интерпетролиум енд Партнърс" неизменно фигурира в ТОП-100 на българските компании по нетни продажби.
В същото време, според официалната информация в компанията на постоянен договор са работили около 30 души.
Фирмата "Интерпетролиум" е имала офис на третия етаж в сградата на "Джеймс Баучър". Стоил Славов управлява "Интерпетролеум енд партнерс" заедно с Румен Гоцев Николов, известен като Румен-Пашата. В "Интерпетролеум енд партнерс" Стоил Славов държи 25%, Румен Николов - 25%, Венцислав Стефанов - 25% и Младен Михалев - 25%, се вижда от регистъра на АПИС.
Стоил Савов е един от собствениците и на “Интергруп енд партнърс” АД. Там той е съсобственик заедно с Венцислав Димитров Стефанов, Милчо Борисов Бонев, Румен Гоцев Николов-Пашата, Красимир Андреев Маринов-Маргина, Младен Йорданов Михалев-Маджо и Дмитрий Русевич Минев-Руснака.
Всички те са свързани с бившата силова структура СИК.
Още за Славов

Фирма наемател в офиссградата: Атентатът не е срещу нас

Убитият шеф на "Интерпетролиум енд Партнърс" Стоил Славов беше един от разпитваните във връзка с разстрела на Фатик. Следователят по делото Чавдар Ангелов съобщи, че Славов е разпитан в качеството му на личен познат на Фатик. Те са били по-скоро другари по заведение, заяви Ангелов.

••Застрахователната компания "Бул Инс" е част от структурата на Нове Холдинг, управляван от Васил Божков.
От пресслужбата на “Нове холдинг” категорично отхвърлиха вероятността атентатът да е насочен срещу компанията и лично срещу Васил Божков, който в момента на взрива не е бил в сградата на бул. “Джеймс Баучър”.
От компанията съобщиха още, че при атентата няма пострадали техни служители и клиенти.
Оттам обясниха, че “Бул инс” се помещава на първите два етажа на административната сграда.

••Междувременно от "Бул Инс" обявиха, че не са били цел на бомбения атентат. Вътрешна проверка е установила, че взривното устройство е било поставено в асансьорната шахта между втория и третия етаж, а на етажите над "Бул Инс" има друг режим на охрана.

Според източници от МВР, взривът има връзка със стрелбата в столичната дискотека "Ескейп".

Ако Клюна вече беше в затвора, вчера нямаше да има стрелба с РПГ, а може би и днес нямаше да има взрив...
-- ген. Борисов
Клюна: Нямам нищо общо с това
Припомняме, че днешният инцидент става един ден, след като неизвестни стреляха с РПГ в района на бившия ресторант "Фея" в столицата. Снарядът е уцелил ствола на дърво, но една от версиите е, че в същото време от там е минавал с автомобила си Антон Милтенов-Клюна.
Клюна и Маргина бяха сред замесените в скандала и последвалата го стрелба в дискотека "Ескейп".

ЗД "Бул Инс” АД е собственост на няколко български и чужди компании, сред които “Нове холдинг”, с президент Васил Божков.
Той притежава и 0.95% от акциите на компанията. Сред собствениците са и група юридически лица от Люксембург и Лихтенщайн.

Премиерът Симеон Сакскобургготски е разговарял с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов за инцидента в сградата, в която се намира централният офис на “Бул Инс”. Това съобщи говорителят на правителството Димитър Цонев, който допълни, че все още няма решение да се свика Съвета по национална сигурност при премиера.

Столичната следствена служба е образувала дело за взрива в бизнес-центъра.