Френският президент Никола Саркози „постла" червения килим, с който посрещна китайския си колега Ху Дзинтао. Пищна церемония с военни почести беше организирана в чест на госта от Китай, пишат френските медии.

Първата двойка на Франция посрещна още на летището Дзинтао. След това китайският президент беше поканен на официална вечеря в Елисейския дворец, организирана в негова чест.

Дзинтао е на тридневна визита във Франция, през която се очаква да бъдат сключени редица двустранни споразумения.

Очаква се сделките ще бъдат предимно в ядрения, авиационния и енергийния сектор. Бизнесинтересите са в центъра на визитата на Дзинтао, посочва АП. Още преди посещението на високопоставения гост в Париж китайските въздушни линии обявиха, че имат намерение да купят 36 самолета от европейски консорциум Airbus. Сделка, оценявана на близо 4 милиарда долара.

Темата за гражданските права и свободи и по-конкретно съдбата на нобеловия лауреат за мир Лиу Сяобо, няма да бъдат повдигнати от Франция по време на посещението на Дзинтао. Това съвсем естествено предизвика и гнева на редица правозащитни организации, които упрекнаха Париж, че няма да жертва икономическите си интереси с повдигането на подобни въпроси.

Припомняме, малко след като Сяобо беше отличен с престижната награда, Франция, Германия и председателят на Европейския парламент призоваха Китай да освободи от затвора дисидента. Въпреки това, от Елисейския дворец посочиха, че в рамките на посещението на Дзинтао пресконференция по темата не се предвижда.