От 6-и април тази година ще бъде забранен износът на дървесина. Решението е на парламентарната земеделска комисия.

Забраната ще бъде в сила три месеца, като в този период ще трябва да се измислят адеквантите мерки, които да ограничат незаконната сеч.

От Асоциацията на горските фирми смятат обаче, че тази мярка няма да реши проблема.

Тези мерки са кратки и няма да могат да решат проблема. Въпросът трябва да се реши законодателно, каза инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията.

По думите му мярката ще се отрази само на бизнеса и то на легалния бизнес с партньори в рамките на ЕС, без да има дългосрочен положителен ефект. Пенков предупреди, че с тази мярка могат да се нарушат принципите на пазарната икономика и дългосрочното планиране.

Иван Пенков очаква заради забраната и неизпълнението на подписани вече договори, много български фирми да бъдат съдени и осъдени от бизнес партньорите им.

"Убеден съм, че ще има компании, които ще тръгнат да търсят правата си по съдебен ред. И компаниите ще спечелят, когато представят своите контракции и неизпълнения", коментира Иван пенков.

Друг отрицателен ефект на забраната би била, че редица фирми, които в момента работят легално, ще бъдат буквално вкарани "на тъмно".

Прогнозата на Иван Пенков е, че след тези три месеца на забрана нищо няма да се случи, освен някои козметични промени в Закона.

Той смята, че Агенцията по горите трябва да излезе от Министерството на земеделието и да бъде самостоятелна агенция към МС.

От своя страна председателят на земеделската комисия в НС Румен Христов заяви, цитиран от БНР, че целта, която се търси в момента, е да се отговори на високия обществен интерес по темата за незаконната сеч. Мярката има преди всичко възпиращ, възпитателен ефект, по думите на Румен Христов.

Той посочи големият проблем в България - многото групи, които добиват дървесина за отопление. "Тази масова сеч, за която се говори, с камиони, багери и т.н. - я няма. Такъв голям обем, за какъвто се говори, не може да бъде изнесен, смята Христов.

Важните неща, които трябва да се направят, според Христов са законодателните промени.