Премахва се ограничението финансирането от „Фонда за трансплантации в чужбина" на деца да е трикратният размер от стойността в България, съобщи здравният министър Стефан Константинов след правителственото заседание.

Той подчерта, че така децата, които се нуждаят от трансплантация ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 хиляди лева.

По думите на Константинов острият недостиг на пари за лечение на деца в чужбина е преодолян и вече всички деца могат да разполагат със 180 хил. лв., ако се наложи лечение в чужбина.

Фондът работи, подчерта Константинов и посочи, че за 2006 година с пари от Фонда са изпратени само 39 деца в чужбина, а в 2010 г. 267 деца. Според него тази година ще бъдат над 300.

Това са тежки случаи, които не могат да се лекуват тук и е помощ за родителите от страна на държавата в такива ситуации, поясни министърът.
Той каза, че няма нито един отказ по финансови причини.

Отказите са само по медицински причини, когато е преценено, че лечението може да бъде проведено в България или че методът, който се предлага в чужбина не е утвърден, каза още Константинов.

Според приетите от правителството промени в постановлението за създаване на център „Фонд за лечение на деца" се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове лечение в чужбина.