До края на месеца ще бъде отворено депото в Суходол, съобщи заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев.

Той каза, че на днешното заседание правителството е одобрило искането на столичната община за временно отваряне на депото, но не може да прогнозира датата, от която това ще стане. Георгиев специално поясни, че мярката е временна и се отнася за остатъчния капацитет на депото.

Този капацитет е 480 000 кб. м , който би могъл да се запълни за около 23 месеца.

Двата мобилни телефона на Бойко Борисов са изключени, установи екипът на news.bg.
Припомняме, по време на предизборната кампания той отказа да коментира дали ще отвори Суходол и какъв е вариантът, който обсъжда с правителството за решаване на проблема със софийския боклук.  

Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков посочи, че общината иска отварянето на сметището заради изчерпването на депата в Пловдив и Карлово, както и заради започналата наказателна процедура в Европейската комисия заради липсата на трайно екологично решение за боклука на столицата.

Отварянето се налага обаче, именно за да се спечели времето, необходимо за подготовка на по-дълготрайни решения и за да се избегне наказателна процедура от Европейската комисия, посочи Минко Герджиков.

Той уточни, че стратегията на общината предвижда използване на депото в Суходол за 18 месеца, като в това време в съседна община ще бъде изградено регионално депо, успоредно ще бъдат извозвани складираните в София бали, извън столицата - вероятно в Шишманци. Герджиков отказа да съобщи къде ще бъде регионалното депо като се аргументира, че все още няма столичен общински съвет.

Н. Желев от „Алианс за София":
Ако Бойко Борисов си беше свършил работата, сега нямаше да има необходимост да се отваря сметището в Суходол.
Още преди половин годна Столичната община е депозирала искане в МС за възобновявяване на дейността на депото...
Защо чак сега МС реши да отвори Суходол?Целия текст

По думите му проектът е в напреднала фаза, тъй като всички процедури вече са преминати и е достигнато до финансирането на проекта. Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска каза, че са направени необходимите проучвания и експертизи и че отварянето на депото в Суходол няма да засегне здравето на населението.

Заместник-министър Георгиев изрази надежда гражданите на Суходол да проявят солидарност. Той няколкократно изтъкна,  че става дума за временна мярка и то само за остатъчния капацитет на депото, и че столична община е предприела нужните действия, които доказват че няма риск за здравето на хората и компонентите на околната среда.

Министерството на екологията ще настоява изграждането на завода в Шишманци да бъдат максимално бързо.