Хиляди таксиметрови шофьори в Гърция блокираха пътищата, водещи към пристанището в Пирея и към международното летище в Атина.

В Пирея протестират около 2 500 таксиметрови шофьори, които блокираха улиците. Десетки автобуси с туристи стоят неподвижно часове наред.

Действията им са част от 48-часовата стачка срещу плановете на правителството за либерализиране на сектора. Собствениците на таксита предупредиха, че ако решението не бъде оттеглено, следват непрекъснати демонстрации.

Гърция е подложена на натиск от ЕС и от МВФ да либерализира десетки строго регулирани професии, сред които таксиметровите шофьори, шофьорите на камиони, адвокатите и фармацевтите.

По-рано транспортният министър Янис Рагусис обяви, че ще пристъпи към пълна промяна на регламента за сектора, без да съществува съответна законова рамка по този въпрос.

Решението за таксиметровия сектор е в рамките на отварянето на редица т. нар. „затворени професии" в Гърция. Мярката цели засилване на конкуренцията и развитие на пазарната икономика.

Министърът на културата и туризма на Гърция осъди действията на протестиращите, подчертавайки че по този начин нанасят огромни щети на туризма в разгара на сезона.