Около 10 деца със симптоми на хранително отравяне са приети към 8:30 часа тази сутрин в МБАЛ-Разлог, съобщава БГНЕС.

Децата са били настанени в хотел „Божур" в Банско. Състоянието на приетите в отделението малчугани, които са на 9-годишна възраст, е добро, правят им се изследвания.

Засега най-вероятна е версията натравяне с храна. Тепърва ще се установи дали тя е от сервираната в хотела храна, от външен източник или вследствие приемане на вода.

БНР отбелязва, че още 10 деца са със съмнение за хранително отравяне, тоест общо към 20 деца.

Инфекционист и епидемиолог обработват болните. Допълнителни затруднения създава фактът, че инфекциозното отделение е в ремонт. Към момента съмненията са за хранително отравяне, каза директорът на болничното заведение д-р Божидар Велев.

На място в хотела се извършват проверки от два екипа на Агенцията за безопасност на храните, каза областният говорител Дафина Атанасова, която посочи и друга хипотеза:

Не е сигурно, че е хранително натравяне, защото е имало сигнал, че и водата се хлорира там в тези дни. Наши колеги два екипа са изпратени, за да взимат съответно проби от храната и от персонала. Но до изясняване на случая и на източника, нищо конкретно не можем да кажем.

60 деца от София са били на зелено училище в хотел в курортния град.

Днес, 1 юни, се отбелязва празникът на детето.

По-късно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информираха, че инспектори от областната дирекция в Благоевград извършват пълна проверка на хотел „Божур". Дирекцията незабавно е сформирала екипи от инспектори, които щателно проверяват обекта.

Взети са проби, както от персонала, така и от всички храни и повърхности в кухнята. Резултатите от лабораторните изследвания на пробите ще станат известни до дни, за да се установи дали става въпрос за хранителен инцидент или за стомашно-чревно неразположение, вследствие от консумация на замърсена вода.

Шест деца остават на лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ-Разлог.