Руската компания „Атомстройекспорт" (АСЕ) подписа Меморандум за сътрудничество с френската Dassault Systemes и европейското подразделение на ИТ корпорацията IBM, съобщиха от „Атомстройекспорт".

Споразумението беше постигнато в рамките на работната програма на 59-ата Генерална конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Документът предвижда сътрудничество по създаването на отраслово решение на „Росатом" за поддръжка на процесите по експлоатация на АЕЦ. Решението е логично разширяване на Multi-D технологията на АСЕ по време на жизнения цикъл на ядрената централа извън дизайна и конструирането.

Договорихме се с нашите партньори за организиране на център за компетенции, в който ще се отработват методологическите и технически аспекти за създаването на такова решение", отбеляза ръководителят на АСЕ Валерий Лимаренко.

„Това отраслово решение ще позволи да се интегрират знания, данни и информационни модели, създадени по време на стадиите на проектиране и изграждане на АЕЦ, и процесите по поддръжка и експлоатация на централите", заяви Лимаренко. В крайна сметка, целта е „да предложим на нашите клиенти съвременен комплексен продукт при експлоатацията на АЕЦ", добави той. Споразуменията за създаване на съвместно решение е логическо продължение на развитието на нашите отношения с партньорите ни", подчерта ръководителят на АСЕ.

Сътрудничеството на АСЕ с европейския клон на IBM започва през 2014 г., когато по време на ежегодната конференция „Атомекспо" бе подписан Меморандум за стратегическо партньорство и взаимно разбирателство. Специалистите на АСЕ успяха да обменят опит със специалистите и програмните решения на IBM за създаване на системи за управление при изграждането на АЕЦ.

Повече от 5 години АСЕ и Dassault Systemes развиват взаимноизгодно сътрудничество, в резултат на което бяха създадени различни инструменти, използвани от „Атомстройекспорт" в Multi-D технологията.