България първа внесе днес, 23 юни, искане да регистрира Интернет домейн на кирилица.

Писмото на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения(ДАИТС) Пламен Вачков до президента на Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

Така България се включи като първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на Интернет домейни на кирилица.

В писмото до президента на ICANN, председателят на ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на Интернет имената от вида ".com", ".net", ".org", ".info" и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението ".бг".

По-нататък в писмото председателят на ДАИТС информира г-н Туми, че дискусията за използването на Интернет-имена на кирилица бе инициирана от президента на България г-н Георги Първанов по време на визитата на руския президент Владимир Путин и тогавашния вицепремиер, понастоящем президент Дмитрий Медведев през януари в София.

В рамките на тяхното посещение въпросът бе поставен по време на срещите на министър-председателя Сергей Станишев с руските гости, както и по време на разговорите между външните министри Ивайло Калфин и Сергей Лавров.

"Смятаме, че инициативата, която предложихме и обсъдихме с руската страна през последните месеци е достатъчен факт за сериозното място, което България има в световния Интернет.
Тя е израз не само на разбирането за историческото значение на кирилицата в световната култура, но и на факта, че чрез България тя стана и официална азбука в Европейския съюз.

Изпращайки писмото до президента на ICANN и мой приятел д-р Пол Туми, ДАИТС изразява не само желанието, но и готовността на страната ни да постави в картата на Интернет първите домейни на кирилица", заяви Пламен Вачков.

"Няма нищо по-нормално от това предложеното име да бъде кодът на страната, който е придобил достатъчно гражданственост в страната.
Внедряването на Интернет-имена на азбуки, различни от латинската, е следващата голяма стъпка в развитието на Световната мрежа, която ще позволи на милиони хора, неползващи английски език, да имат по-лесен достъп до Интернет."

ДАИТС ще организира през есента на 2008 г. среща в София, на която ще бъдат поканени всички държави използващи кирилица - Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна, по време на която ще се обсъждат решения по разпределението на кодовете на Интернет-имената за нуждите на страните, използващи кирилица.