Големите поръчкови убийства у нас: 2002-2005

Бивш генерал от МВР стои зад убийството на Доктора
Доктора – жертва на подялбата на контрабандните канали
Франс Прес: Още едно към 150-те неразкрити убийства в България
Поискаха оставката на Румен Петков и имунитета на Милен Велчев
Борисов: Неефективната съдебна система е виновна за убийството на Доктора

Иван Тодоров-Доктора бе застрелян в 14.05 часа на софийската улица “Червена стена”.
Престъплението е извършено между хотелите Кемпински Зографски и Хемус на наклонен участък на улицата в близост до строителен обект.

Предполага се, че неизвестните засега двама нападатели са засекли джипа Порше Кайен с регистрационен нoмер С 7270 СX - собственост на съпругата на Тодоров - в който той е пътувал с 37-годишният си шофьор и са открили огън с автоматично оръжие.

Атентатът е бил насочен срещу Доктора, тъй като повечето пробойни са от страна на неговата врата, а гилзите са повече от 15.
Той издъхнал на място.
Шофьорът на джипа е откаран в болница в тежко състояние - шефът на ВМА съобщи, че в тялото на ранения са открити над 9 куршума, като попаденията са предимно в коремната област.

Веднага след стрелбата са изпратени няколко екипа на "Бърза помощ", съобщават от пресцентъра на МВР.
На мястото на инцидента са пристигнали екипи от Четвърто РПУ и СДВР и започнал е оглед на мястото на инцидента.

Полицията издирва очевидци на инцидента.

МВР: Евентуалните убийци
Единият е висок около 180 см, на възраст около 30-35 г., с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци, стигащи до краищата на горната устна. Облечен е в черно яке и има средно телосложение. Вторият е висок около 170 см, едър, по-млад от първия, облечен в черно спортно яке, с бейзболна шапка с кафеникава козирка. При гарантирана анонимност гражданите могат да се обаждат на 166 или 982-05-16.
В 16.30 часа тялото на Тодоров бе откарано в съдебна медицина за аутопсия.
Джипът, в който скандалният бизнесмен бе застрелян, бе откаран за повторен оглед.

По непотвърдена информация джипът на Доктора най-вероятно е бил засечен от лек автомобил, като за това е помогнала стръмната и много тясна улица.
След като порше-то спряло, от близките храсти са излезли двамата въоръжени и са стреляли около 20 пъти в предното дясно стъкло на луксозното возило - точно където е седял Тодоров.

Полицията издирва бяло Ауди със софийска регистрация, с който най—вероятно са избягали убийците.
Изходните пътни артери на София са блокирани от полиция и се извършват проверки на преминваващите автомобили.

Припомняме, Иван Тодоров-Доктора е сред основните обвиняеми заедно с Петър Петров-Амигоса по делото за изпиране на 99 млн. лева.

Името му "нашумя" след неуспешния атентат срещу него, при който той оцеля по чудо.
Тогава бронираният му Мерцедес бе взривен в движение, а Доктора оцеля с тежки наранявания само защото е бил на шофьорското място, а не на това до него, срещу което и било насочено взривното устройство.

Този атентат бе последван и от "яхтения скандал", след като сред вещите на Доктора бе намерена снимка, на която Тодоров заедно с Амигоса са на яхта в Монако с тогавашните министри Милен Велчев и Пламен Петров.

Името на Иван Тодоров бе сочено като една от мишените на братята Николай и Красимир Маринови-Маргините, заради което те се намират в следствения арест от края на месец октомври миналата година.