За да смените уреда си за дялово разпределение ще трябва да платите 28 лв. за стандартен топломер и 48 лв., ако сте решили да се сдобиете с модел с възможност за радиоотчитане.

Това са цените на фирмата за топлинно счетоводство Нелбо, заяви на пресконференция Боряна Колева, изпълнителен директор на топлинния счетоводител.

При положение, че имате четири топломера в жилището си ще трябва да отделите от семейния си бюджет сумата от 112 лв. за стандартни топломери и 192 лв. за уреди с дистанционно отчитане.

На пресконференцията бяха представени резултатите от потребителска анкета направена сред 475 души.

Най-големият проблем за топлофицираните абонати е, че не могат да разберат сметките си. 30% от анкетираните не одобряват дейността на топлинните счетоводители точно по тази причина. В същото време всеки четвърти е недоволен от топлинния си счетоводител, заради високите сметки за парно, сочат данните от анкетата.

Близо 50% от хората все още не са решили дали ще сменят топлинния си счетоводител. Желание да сменят обслужващата ги в момента фирма са заявили 25% от участниците в анкетата. 12 процента пък признават, че въпреки това си желание, не могат да мотивират съседите си, заяви Колева.

Тя посочи, че месечното отчитане на топлинната енергия е посочено като водеща услуга при избора на топлинен счетоводител за столичани. За близо 23% от анкетираните от Нелбо месечното отчитане на парно е най-важно.

Клиентите знаят, че за ежемесечно отчитане на уредите се заплаща допълнително, но търсят тази услуга, защото така се засича точно изразходваната енергия, коментира Колева, като посочи, че от Нелбо взимат по 6 лв. за месечно отчитане на уред.

Междувременно всеки шести ще търси топлинен счетоводител, който предлага радиоуреди, сочат резултатите.

Боряна Колева препоръча смяната на топлинния счетоводител да става преди началото на отоплителния сезон. Тя обясни, че за подобно решение е нужно вземането на решение от Общото събрание на блока.