КТБ продължава да се разграбва и в момента и ще продължи да се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката.

Това е мнението на финансовия анализатор Светозар Гледачев, цитиран от БНР. Според него в следващите десет години казусът КТБ ще продължи да взривява българската политическа и икономическа действителност, а в крайна сметка България ще бъде ограбена с около 10 - 14 млрд.

Гледачев предупреди, че може да се очаква самият Цветан Василев да осъди държавата и тогава ще се наложи да му се платят всички загуби.

Според експерта това ще стане, защото в последните 10 години банката е била по документи изрядна и блестяща, включително и заверявана от един от най-големите одитори в света. "Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща", припомни Гледачев.

Оманският фонд, който има 30% от акциите на КТБ, това означава 180 млн. лв., вече съди България във Вашингтон за 700 млн. евро - повече от осем пъти повече от уставния капитал на Фонда на банката.

Според Светозар Гледачев всеки един долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ. "Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите.

"В момента 99,3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. в случая - почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката", заяви Светозар Гледачев.