Независим финансов одит констатира нарушения на финансовата дисциплина на Русенската митрополия по времето, когато неин ръководител е бил настоящият български патриарх Неофит.

Проверката е назначена от новия русенски митрополит и обхваща период от 5 години, съобщава БГНЕС. Няколко съществени нарушения са открити след проверка на изисканата налична финансова документация от съответните длъжностни лица. Проверени са и отчети на църковните настоятелства в епархията.

Финансовият одит показва, че не е била водена адекватна отчетност съгласно изискванията на Закона за счетоводството, както и не са били изготвяни пълни годишни финансови отчети, отразяващи дейността на Русенската митрополия и църковните настоятелства по места. Установено е, че отделно не е събирана информация от църковните настоятелство за техните активи и плащания.

Наличната информация от църковните настоятелства за предоставяни средства в митрополията пък значително се разминава с представените отчети по бюджета на митрополията. Констатирана е липса на равнение в представените отчети с банковата сметка на митрополията както по отношение на салдата, така и на оборотите.

Тревожен факт е, че към датата на независимия финансов одит - края на април 2014 г., обявените от главния счетоводител задължения на Русенската митрополия са 172 747 лева.

В изявление на митрополията се посочва, че тя е в правото си да предприеме съответните действия срещу длъжностните лица, които поради липса на необходим ценз или предумишлено са допуснали нарушенията.

Малко след пристигането на митрополит Наум в Русе са освободени секретарят и счетоводителят на митрополията. По неофициална информация това е заради съмнения за финансови нарушения вследствие на сигнал.

Самият митрополит Наум отказа коментар по темата, докато докладът не се разгледа на епархийския съвет, свикан в края на декември.