Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан публично призна и се извини днес за аферата с подчинена, определена от него като „грешка", но отрече този факт да е навредил с нещо на институцията, която оглавява, предаде „Ройтерс".

Той поднесе извиненията си в писмо, разпространено до служителите на Фонда, в което иска прошка както от всички тях, така и от любовницата си Пироша Наги и съпругата си.

Международният валутен фонд (МВФ) разследва директора си Доминик Строс-Кан за злоупотреба с власт и фаворизиране на подчинена, с която имал връзка.

Унгарката Пироша Наги, съпруга на бившия централен банкер на Аржентина Марио Блехер, е била високопоставена служителка в африканския департамент на МВФ.

Разследването е по инициатива на най-дълго служилият член на борда А. Шакур Шаалан, представляващ Египет и няколко арабски държави и се подкрепя от САЩ и Русия.

Разкритието става близо 15 месеца след като президентът на Световната банка Пол Уолфовиц бе принуден да подаде оставка по средата на 5-годишния си мандат заради предизвикало скандал 36% повишаване на заплатата на интимната си партньорка Шаха Риза.