Дежурен състав на Софийски градски съд определи мярка за неотклонение „домашен арест" на Станислав Христов, началник на центъра за съдебна медицина към „Александровска" болница.

Мярката е по обвинение за нарушаване правилата, установени за вземане и предоставяне на човешки органи или тъкани за трансплантация

В мотивите си съдът прие, че има обосновано предположение, че доктор Христов е извършител на деянията - експлантиране на трупове, преди аутопсия, в които е обвинен и че има опасност той да извърши друго такова престъпление.

Според съда мярката „задържане под стража" е прекалено тежка за обвиняемия, който е неосъждан и работи престижна професия. 

Въпреки това според СГС по-леките мерки за неотклонение (парична гаранция или подписка) биха били неефективни, за да се предотврати опасността Христов да извърши други престъпления, като ежедневно извършва служебните си задължения или като попречи на разследването, чрез заличаване на доказателства. 

По-рано днес стана яснио, че Христов се разследва за незаконна търговия с човешки органи още през 2004 година.

Това каза наблюдаващия прокурор по делото Гроздан Грозев.

По думите му 98 са безспорно доказаните случаи на експлантация на тъкани в нарушение на закона, направени от Христов.
Според държавното обвинение се проверяват още близо 500.

Станислав Христов е експлантирал сухожилия и кости.

Всичко това е описано в дневниците на съдебна медицина и въпреки правените през годините проверки не е било установено.

Сигнал за незаконната дейност на Христов е подаден от бивши негови подчинени. Случаят се разследва от ГДБОП.

Данни по делото сочат, че тъканите са се изнасяли за Съединените щати. Не е ясно дали той е престъпвал закона в съучастие и от кого е бил подпомаган.