Поредният мониторингов доклад с оценка на България от страна на Европейската комисия предизвика редица коментари в кулоарите на Народното събрание.

Припомняме, малко по-късно днес в ЕК ще представят официално последната бележка от мониторинга на Европа за развитието на България, а вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева ще направи в МС своя коментар.

От изтеклата преди дни чернова на доклада за напредъка ни в правосъдието и борбата с корупцията обаче е ясно, че прокуратурата ни ще получи похвала за опитите й да направи съдебни реформи. Критиките отново са насочени към ниските резултати при борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

В новия документ от Европа е записано със знак „минус" изчезването на известното тефтерче на Филип Златанов. „Докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички", заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той е убеден, че въпросният доклад е смекчен, заради показания консенсус при приемането на актуализираната стратегия за съдебната реформа.
„Успяхме да консолидираме огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС, да я подкрепят накрая, въпреки своите заклинания", се похвали Кънев.

Кредит на доверие към кабинета „Борисов 2" съзря в доклада на Европейската комисия мандатоносителят ГЕРБ.
Още...

Реформаторът коментира и самата система на мониторинг от страна на Европейската комисия, като отсече, че това не е инструмент за промяна, а обръща внимание на българските граждани към това, което те вече знаят. „Но той е знак към инвеститорите, към хората, които пътуват насам", обясни още Кънев.

В Реформаторския блок са силно притеснени обаче от утрешния избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като все още Висшият съдебен съвет (ВСС) не е взел решение как точно да се проведе изборът. „Недопустимо да се използват тези компрометирани софтуери за т.нар тайно гласуване", заяви Радан Кънев и посочи, че реформаторите категорично ще настояват да се използва стандартна форма на гласуване с хартиена бюлетина и в урни.
„Ние не вярваме, че ако се използва компрометираната система този вот ще бъде таен и свободен", отсече още председателят на РБ в парламента.

Към притесненията му се присъедини и народният представител от РБ Мартин Димитров, който също обясни пред журналисти, че изборът на шеф на ВКС трябва да бъде чрез тайно гласуване.

Патриотичният фронт пък съзря в доклада на ЕК даден шанс за новия парламент и новото правителство. „Докладът е доста по-благоприятен от това, което се очакваше", призна в кулоарите на НС съпредседателят на „патриотите" Красимир Каракачанов. Той е убеден в това, че всяко ново правителство, което заявява в управленската си програма добри намерения, получава шанс.

На 180-градусово мнение обаче е лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков, който категорично заяви, че докладът не е смекчен, но социалистите ще направят своя по-обстоен коментар по-късно.

„Не ме интересува евродокладът", пък отсече на брифинг лидерът на „Атака" Волен Сидеров. За него документът е абсолютно безинтересен доклад, формален, не се казва нищо за това, което става у нас, и не може да промени ситуацията. „Има само приказки от общ характер", установи Сидеров и заподозря, че щом в ЕК управлява ЕНП, а у нас управлява Борисов се разбира, че докладът ще бъде смекчен.