Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „Енерго-про", е между 20 000 и 1 000 000 лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие.

Това каза пред Нова телевизия бившият енергиен министър Делян Добрев. По думите му увеличаването на санкциите няма да влязат в сметките ни за ток, защото те не са допустим разход.

Според него обаче това е краткосрочното решение ЕРП-тата да бъдат уплашени. Дългосрочното е да се либерализира пазара и всеки един абонат да може да смени доставчика на електроенергия. „Надяваме се това да стане до края на годината", каза той.

Попитан при едно либерализиране на пазара има ли риска цените да тръгнат нагоре, Добрев отговори, че рискът, цените да се вдигнат, е за бизнеса. „За домакинствата рискът е ограничен и вероятно няма да има никаква разлика", допълни той.

Той заяви, че в началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, защото консумацията на електроенергия пада, а от друга страна ВЕИ-тата произвеждат много повече електроенергия,  то това ще окаже голям натиск върху Националната електрическа компания.

„До края на март трябва да има предоговаряне на дългосрочните договори и да има отстъпка в цената за енергията", каза Добрев.