Тошиба и Токийска електроенергия ще се обединят с японското правителство, за да построят една от най-големите слънчеви електроцентрали в България.

Електроцентралата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 на цена над 100 милиарда йени (1,2 милиарда долара), съобщи японският ежедневник "Никкей".

Като член на ЕС, България има нужда бързо да увеличи източниците си на възобновяема енергия, за да намали въглеродните емисии.

ЕС има поставена цел да намали въглеродните емисии с 20% до 2020, спрямо равнището им от 1990.

С използването на японската технология, нашата страна цели да осигурява 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници до 2020, спрямо около 7% в момента.

Тошиба, Токийска електроенергия, японската търговска компания Иточу и подкрепяната от правителството Innovation Network Corp ще създадат съвместно предприятие, като инвестират около 50 милиарда йени.

CEZ Group, седмата европейска енергийна компания, също ще участва в съвместното предприятие, като ще даде до 20 милиарда йени.

Министъррът на японската икономика и индустрия Банри Кайеда и българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще се споразумеят да подкрепят консорциума на среща в началото на следващата седмица, очаква "Никкей".

"Вярно е, че Тошиба провежда различни дейности по развиването на слънчевата електроенергия в България", заяви говорител на фирмата.

"Но не можем да коментираме по специфичен проблем и още нищо не е решено". Централата ще стартира с капацитет от около 50000 киловата.

Капацитетът й ще бъде увеличаван постепенно до 250 хиляди киловата за 5 години, съобщава финансовият ежедневник.