В продължение на един час социалните служители от 20 дирекции в страната спряха работа за един час. Те стачкуват с искания за 20% увеличение на работните им заплати и подобряване на условията на труд.

Най-активни в стачката бяха служителите в София, Силистра, Варна, Враца, Кърджали.

За организирания протест и подготвяна стачка съобщиха преди два от КТ „Подкрепа", от където твърдят, че социалните работници са най-ниско платените в държавната администрация - възнагражденията им са с около 30% по-ниски от тези в останалите ведомства.

Едновременно с това работата им е една от най-тежките, свързана е с домашни посещения при подадени молби, работа с най-бедните и нуждаещи се слоеве на обществото.
Като пример за натовареност се сочи дирекция „Социално подпомагане" в столичния район Възраждане, която обслужва районите „Илиниден", „Възраждане" и „Красна поляна". Там населението е около 180 000 души, разпределено в три филиала, като само в квартал „Факултета" компактното ромско население е 18 000 души официално, но по данни на неправителствени организация - около 40 000. Извънредният труд нас социалните работници не се заплаща.

Също неведнъж социалните служители се сблъскват с агресия и лошо отношение именно от страна на техните „клиенти".

Условията на труд също са повод за протеста на социалните работници - малки, неремонтирани и лоши помещения и сгради. На много места няма и техника, както и бюджет за консумативи.